Kunstenares Afke van Halen en burgemeester Peter Snijders hebben het kunstwerk over Artikel 1 van de Grondwet onthuld. Deze staat op een prominente plek in de hal van het stadskantoor aan het Lübeckplein te Zwolle. Het kunstwerk van Afke won eerder dit jaar de wedstrijd ‘Wie maakt Artikel 1 in de kunst zichtbaar’. Creatieve en kunstzinnige inwoners van Zwolle zijn in 2018 uitgenodigd om met voorstellen te komen voor een artistieke weergave van Artikel 1. Uit de inzendingen heeft een onafhankelijke jury het voorstel van Afke gekozen.
Het kunstwerk bestaat uit een groepje verschillende mensbeelden gemaakt uit boomstammen en takken. Op deze wijze komt de tekst van Artikel 1 tot uiting: dat we allen, hoe verschillend we ook van elkaar zijn, in gelijke gevallen, gelijk behandeld worden. Het is belangrijk dat we vooral dit artikel respecteren omdat het maatschappelijk debat in ons land steeds meer verhardt en het discriminatieverbod steeds minder wordt nageleefd.

Dit initiatief past daarom heel goed in de Grondwetcampagne 2023, om de Grondwet weer tot leven te brengen in alle geledingen van onze samenleving. Initiatiefnemer hiervan, Bas de Gaay Fortman, én voorzitter van de Stichting Grondwetcampagne 2023, Ben Keizers, waren dan ook bij deze onthulling aanwezig.

Wij hopen dat meer gemeenten dit initiatief van de gemeente Zwolle gaan volgen en Artikel 1 in alle gemeentehuizen van Nederland zichtbaar aanwezig zal zijn.