Vandaag mochten wij Bas de Gaay Fortman verwelkomen in Staatshuys – het geboortehuis van Thorbecke. De Gaay Fortman is een Nederlandse politicus en wetenschapper die in 1970 overstapte van de ARP naar de PPR (Politieke Partij Radikalen), waar hij een van de voormannen werd. Van 1971 tot 1977 zat hij in de Tweede Kamer, daarna in de Senaat.
Als Kamerlid voor de PPR, een voorloper van GroenLinks, was hij tussen 1976 en 1983 betrokken bij het vaststellen van de laatste grondwet van Nederland. En daarom is het heel bijzonder dat hij in het geboortehuis van Thorbecke was, die zelf natuurlijk een bepalende rol heeft gehad bij de herziening van de grondwet in 1848.
Bas de Gaay Fortman heeft een missie: hij wil Nederlanders graag uitleggen wat de waarden zijn waarop de samenleving is gebouwd en of Nederlandse politici zich in hun politiek wel aan de Grondwet houden. En dat begint al in het onderwijs waar op jonge leeftijd de basis moet worden gelegd om elkaar bewust te maken van dit uiterst belangrijke document dat een remedie moet bieden tegen demagogie en populisme. Samen met zijn kleinzoon, Olivier de Gaay Fortman, schreef hij hierover 2 lezenswaardige boeken:
– De Grondwetwijzer – voor democratisch debat en politieke partij
– De Grondwetwijzer – voor dialoog en praktijk in de gemeentepolitiek, met medewerking van Jeroen van Urk

Meer informatie hierover vindt u hier.