Op vrijdag 16 november aanstaande organiseren Historisch Centrum Overijssel, Waanders in de Broeren en Allemaal Zwolle een lezing bij Waanders in de Broeren in Zwolle. Om 20.00 uur zal prof. dr. Remieg Aerts de bijzonderheden vertellen over de door hem geschreven biografie ‘Thorbecke wil het’ die recent is verschenen. Deze omvangrijke biografie is een prachtige weergave van het leven van deze groot Staatsman die, zoals bekend, in Zwolle is geboren. Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) was niet alleen verantwoordelijk voor het huidige politieke bestel –  het ‘Huis van Thorbecke’ – hij heeft ook de basis gelegd voor verschillende hervormingen op het gebied van onze infrastructuur en onderwijs.

Dat deze biografie goed is ontvangen blijkt uit de toekenning van de Prinsjes-Boekenprijs voor het beste politieke boek. Een uitermate eervolle prijs. Daarnaast is de biografie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Voorafgaand aan deze lezing vindt er in Staatshuys – geboortehuis van Thorbecke – een bijeenkomst plaats waar Remieg Aerts vertelt over de gedachten van Thorbecke die hebben geleid tot de herziening van de Grondwet 1848. Daarnaast zal Bas de Gaay Fortman vertellen over de manier hoe wij op dit moment omgaan met de Grondwet.

Indien u belangstelling heeft voor deze bijeenkomst in Staatshuys kunt u een email sturen naar contact@staatshuys.nl. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.