Grondwetcampagne 2023
Bas de Gaay Fortman en Jeroen van Urk hebben het initiatief genomen voor de Grondwetcampagne 2023. Samen met Staatshuys – geboortehuis van Thorbecke – organiseren zij verschillende evenementen tot 3 november 2023, de 175e verjaardag van de Grondwet. Het was Johan Rudolf Thorbecke die natuurlijk verantwoordelijk was voor de herziening Grondwet 1848. De campagne moet ertoe leiden dat onze Grondwet weer gaat leven in alle geledingen van de samenleving.

Waarom een vervolg in Ede?
Ede is het Middelpunt van Nederland, een symbolische plek met een uitgebreide geschiedenis. In de gemeente Ede ligt de ‘Muur van Mussert’, die herinnert aan een donkere periode en nadrukkelijk deel uitmaakt van onze geschiedenis. Op maandag 8 april staan we, op initiatief van Willemien Vreugdenhil – wethouder in de gemeente Ede – stil bij deze muur en zal Bas de Gaay Fortman, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en als oud-parlementariër medevormgever van de Grondwet, hier iets vertellen over zijn boek ‘Moreel Erfgoed’ in relatie tot deze muur.

Willemien Vreugdenhil
Wethouder Willemien Vreugdenhil heet de campagnevoerders graag welkom in Ede. ‘De Grondwet is een belangrijk document dat helaas onbekend is bij veel Nederlanders. Juist in politiek onrustige en gepolariseerde tijden in Nederland en Europa moeten we de Grondwet koesteren. Het is de gemeenschappelijke grond onder onze Nederlandse voeten.’

Lezing
Na de wandeling naar de ‘Muur van Mussert’ is er die maandag 8 april om 19:30 uur een lezing van Bas de Gaay Fortman in het raadhuis aan de Bergstraat 4 in Ede, die voor iedereen vrij toegankelijk is.