Professor dr. Remieg Aerts heeft zijn omvangrijke biografie van Thorbecke gepresenteerd. Dat gebeurde in een passende setting, namelijk in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. De eerste exemplaren werden aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Khadija Arib én aan de voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Ankie Broekers.
Remieg Aerts hield een korte inleiding over het boek, waarin hij enkele aspecten uit het leven van Thorbecke belichtte. Hij benadrukte onder meer dat de Zwollenaar een lange wetenschappelijke carrière achter zich had, voordat hij toonaangevend politicus werd. En hoewel Thorbecke algemeen bekend stond vanwege zijn afstandelijkheid, kende hij in zijn verhouding met zijn veel jongere echtgenote, Adelheid Solger, juist een heel romantische kant.
De biografie ‘Thorbecke wil het’ is een gedegen, wetenschappelijke beschrijving van de staatsman, die met de Grondwetsherziening van 1848 zijn stempel drukte op zowel de nationale staatsinrichting als op de inrichting van het decentrale bestuur (provincies en gemeenten). Dat waren overigens lang niet diens enige verdiensten.
Remieg Aerts zal de biografie ook nog in de geboortestad van Thorbecke onder de aandacht brengen. Dat staat na de zomerperiode gepland.
Deze biografie is een echte aanrader en niet alleen voor hen die politiek betrokken zijn!