Wenst u meer informatie over onderstaande projecten of wilt u kennismaken met één van onze ambassadeurs en onze werkwijze, neem dan contact met ons op. Dan vertellen wij u er graag meer over.
Wenst u meer informatie over onderstaande projecten of wilt u kennismaken met één van onze ambassadeurs en onze werkwijze, neem dan contact met ons op. Dan vertellen wij u er graag meer over.
Op 3 november 2023 is het precies 175 jaar geleden dat de door Thorbecke ontworpen Grondwet is vastgesteld. En dat willen we vieren! Op initiatief van Bas de Gaay Fortman, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en veteraan van de Tweede en Eerste Kamer, is in samenwerking met Staatshuys de Stichting Grondwetcampagne 2023 opgericht. Het doel van de stichting is om de Grondwet weer echt tot leven te brengen in alle geledingen van onze samenleving. Waarden en normen die verankerd zijn in de Grondwet verdienen een stevige plek bij allen die zich in Nederland bevinden. Het bestuur van de stichting initieert een landelijke campagne, zodat de Grondwet echt weer het fundament wordt onder de Nederlandse samenleving waarbij ook de verbinding tussen overheid en samenleving wordt versterkt.
Hiertoe worden verschillende activiteiten georganiseerd waarbij de Grondwet centraal zal staan.
Onze ambassadeur, tevens oud-wethouder van Deventer en Zwolle, Martin Knol, is erin geslaagd om een geweldig project op een goede wijze af te sluiten met de publicatie van zijn boek ‘Waarom Wethouder’, uitgegeven door Staatshuys. Nadat hij jaren met het idee rondliep om iets met zijn jarenlange ervaring te doen ligt er een mooi eindresultaat. Martin beschrijft in zijn boek de verschillende fasen waarin je als wethouder terecht komt vanaf het moment van installatie. Martin wil zijn boek graag inzetten voor de startende, nieuwe wethouder om hen met tips en adviezen te ondersteunen. Er is immers geen opleiding voor het vak van wethouder. Vooral met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zal dit een uitermate nuttig naslagwerk zijn voor nieuwe wethouders.
Naast de voltooiing van dit boek organiseert Staatshuys verschillende workshops en trainingen om nieuwe én zittende wethouders te ondersteunen. Meer informatie hierover vindt u hier.
Onze ambassadeur Ronald Hünneman heeft een gemeente in het zuiden van het land in twee gezamenlijke sessies begeleid. Het doel was om een cultuurverandering tot stand te brengen die de onderlinge samenhang binnen de afdelingen van die gemeente verbetert. De ambtelijke organisatie opereerde meer vanuit een aantal eilandjes met ieder hun eigen belangen in plaats van vanuit gezamenlijkheid de samenleving van dienst te zijn. Door deze uitdagende, maar uitermate herkenbare vraag op een andere manier te benaderen is een verrassend programma ontwikkeld. Tijdens de beide sessies is met elkaar hard en constructief gewerkt aan kernbegrippen als welwillendheid, gelijkwaardigheid en contextualiteit. Hiermee is het bewustzijn vergroot en kan men de volgende stap zetten om de doelstellingen door middel van een goede samenwerking en communicatie met elkaar te realiseren. De inwoners van deze gemeente gaan hier binnenkort het meeste baat bij hebben en dat is waar het uiteindelijk om gaat.