Artikel 1 Grondwet in stadskantoor Zwolle

Burgemeester Peter Snijders en kunstenares Afke van Halen hebben samen een interessant kunstwerk onthuld. Namelijk een artistieke weergave van artikel 1 van de Grondwet. Deze staat op een prominente plek in de hal van het stadskantoor aan het Lübeckplein te Zwolle. Dit kunstwerk won eerder dit jaar de wedstrijd ‘Wie maakt Artikel 1 in de kunst zichtbaar’. Creatieve en kunstzinnige inwoners van Zwolle werden uitgedaagd om een artistieke weergave van Artikel 1 te ontwerpen. Uit de inzendingen heeft een onafhankelijke jury het voorstel van Afke gekozen.
Uit boomstammen en takken heeft Afke een groepje verschillende mensbeelden ontworpen, waarmee zij artikel 1 tot uiting brengt. De kern hiervan is, dat we allen, hoe verschillend we ook van elkaar zijn, in gelijke gevallen, gelijk behandeld worden. Het is belangrijk dat we vooral dit artikel respecteren omdat het maatschappelijk debat in ons land steeds meer verhardt. Hierdoor wordt het discriminatieverbod steeds minder nageleefd.

Dit initiatief past daarom prima in de Grondwetcampagne 2023, om de Grondwet weer tot leven te brengen. Initiatiefnemers Bas de Gaay Fortman, én voorzitter van de Stichting Grondwetcampagne 2023, Ben Keizers, waren bij de onthulling aanwezig.
Vanuit de Stichting juichen wij dit initiatief van harte toe. Bovendien zou artikel 1 van onze Grondwet in alle gemeentehuizen van Nederland zichtbaar aanwezig moeten zijn.

Meer informatie over Afke van Halen vindt u op haar website.