Op donderdag 14 september is een opvallend kunstwerk over 175 jaar Grondwet onthuld. Op initiatief van Marc Hanna en Giel Heeringa, beiden studenten Rechtsgeleerdheid, is dit tot stand gekomen. Marc en Giel woonden vorig jaar een lezing bij van Bas de Gaay Fortman over het grote belang van onze Grondwet. Dat heeft hen geïnspireerd om daadwerkelijk in actie te komen.
Met dit kunstwerk willen zij de bewustwording over de waarden van de Grondwet vergroten en dat de Grondwet meer gaat leven. Het discriminatieverbod (artikel 1) en de andere klassieke grondrechten en sociale grondrechten verdienen aandacht en bescherming. Op 3 november 2023 is het 175 jaar geleden dat de door Thorbecke ontworpen Grondwet officieel werd afgekondigd. Dit is mooi samengebracht in de muurschildering.
Het beroemde Utrechtse collectief ‘De Strakke Hand’ heeft een volledige zijgevel van een woning beschilderd met daarop artikel 1 van onze Grondwet.
U vindt dit prachtige en opvallende kunstwerk in de Hagelbuurt in Utrecht, vlakbij station Utrecht Centraal en tegenover de ULU moskee.

Onder grote belangstelling is dit opvallende kunstwerk onthuld

Bas de Gaay Fortman en Ben Keizers - namens de Stichting Grondwetcampagne 2023