Lezing prof. dr. Remieg Aerts

De lezing van Remieg Aerts afgelopen vrijdag 16 november gaf, werd zeer goed bezocht. Het Historisch Centrum Overijssel, Waanders in de Broeren én Allemaal Zwolle waren verantwoordelijk voor de organisatie. Prof. dr. Remieg Aerts vertelde boeiend alle bijzonderheden over de door hem geschreven biografie ‘Thorbecke wil het’ die recent is verschenen. Deze omvangrijke biografie is een prachtige weergave van het leven van deze groot Staatsman die, zoals bekend, in Zwolle is geboren. Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) was niet alleen verantwoordelijk voor het huidige politieke bestel het ‘Huis van Thorbecke’. Ook heeft hij de de basis gelegd voor verschillende hervormingen op het gebied van onze infrastructuur en onderwijs.

Dat deze biografie goed is ontvangen blijkt uit de toekenning van de Prinsjes-Boekenprijs voor het beste politieke boek. Een uitermate eervolle prijs. Daarnaast is de biografie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Voorafgaand aan deze lezing vond er in Staatshuys een bijeenkomst plaats waar Remieg Aerts vertelt over de gedachten van Thorbecke die hebben geleid tot de herziening van de Grondwet 1848. Daarnaast heeft Bas de Gaay Fortman verteld over de manier hoe wij op dit moment omgaan met de Grondwet.

Remieg Aerts overhandigt de biografie aan Khadija Arib

De omvangrijke biografie over Thorbecke